The name of Rioja is so famous and traditional that it resonates not only with Spanish wine lovers, but also with wine lovers in general. As one the only two DOCa in the Country, and a long standing producer known for its quality, Rioja wine is a staple in restaurants, bars and shops all over the World.
The region image is tied to long aged, oaked world-class red wines based on Tempranillo, and in fact the fame of the region is inextricably tied to this. However, is that all?
In this series of three seminars Ettore Donadeo, Rioja Official Educator and DipWSET, is going to lead you through the region to explore the different areas, the styles of wines, the major and minor varieties, the role of the Consejo regulador, the past and present trends, and much more.
While covering the basis of this region you will also discover the new wave of white wines, the new single vineyard system created to highlight provenance and terroir, the control process which ensures the soundness and quality of the wines.
※ The first seminar [Online] is free!
The Consejo Regulador DOCa Rioja
The Rioja D.O.Ca. imposes the strictest rules on its production, more than any other D.O. in Spain, with the aim of preserving the quality and authenticity of its wines.
The Control Board is the public entity responsible for verifying compliance with these regulations by vine growers and winery owners. Its controls are applied at all stages, from the planting of the vineyard, to the cultivation and production yields, the harvest, the production process and ageing, right down to the bottling and marketing.
How do Caplan online seminars work? [For first seminar]
This online seminar will be held through「Zoom」by Zoom Video Communications. A URL link will be sent in advance, by clicking the URL the participants will be able to attend the seminar.
The seminar can be enjoyed by PC, Smartphone, Tablet as long as they are connected to the internet. For PC you can use the internet browser, but installing the dedicated Zoom software is recommended. For smartphones and tablet you will need the Zoom app. Please install it in advance.
The online seminar will also be recorded and the link to the video will be sent to all participants. You will be able to play it as many times as you want for 1 week.
Requirements [For first seminar]
・Broadband internet connection (4G/LTE, fiber)
・Speaker or earphones
・Supported OS:Windows 7 and following, Mac OS X 10.7 and following, iOS, Android
・Supported browsers: IE7+, Firefox, Chrome, Safari 5+
・CPU: Dual Core 2Ghz and above
・Memory: 4GB
Curriculum
Session 1 [Online] |
Introduction to Rioja *Free |
---|---|
Session 2 [Classroom] |
Geography and terroir; grape varieties and viticulture |
Session 3 [Classroom] |
Winemaking; the role of the Consejo Regulador; past, present and future |
- Lecturer
-
Ettore Donadeo (Rioja Official Educator)
- Seating Capacity
-
-
Online: 100
-
Classroom: 21
-
- Place
-
Session 1: Online / Session 2 & 3: Tokyo
-
Tokyo
CAPLAN Wine Academy OHTEMACHI
Nihon bldg. 12F, 2-6-2, Ohtemachi, Chiyoda-ku, Tokyo -
- Fee
-
-
Session 1 (Online)
Free
-
Session 2 & 3 (Classroom)
7,700 yen (after tax, wines included) <Before tax:7,000 yen>
-
- How to pay
-
Bank transfer or Credit card
Please transfer the fee to the bank account below or we can accept the credit card.
Mitsubishi UFJ Bank
Tokyo Eigyoubu Branch
Account Number : Futsu 1812074
Subscriber : CAPLAN Corporation
Please note that we cannot refund the fee once you pay.
Please make sure bear the bank remitting charges concerned with yourself.
Schedule / Entry
Session 1 [Online] |
Sat June 25th 2022 13:00~14:00 Web application has been closed. Please call 03-6634-9976 |
---|
Session 2 [Classroom] |
Thu July 21st 2022 19:00~21:00 Application has been closed |
---|---|
Session 3 [Classroom] |
Wed September 14th 2022 19:00~21:00 Application has been closed |
担当講師
Instructor
WSET認定 Level4 Diploma
Wine Scholar Guild Bourgogne Master-Level
DWG認定ドイツワイン上級ケナー
JSA認定 ワインエキスパート
おすすめ講座
Recommend
【特別講座】11/29(金)11:30~13:45 つな八‘つのはず庵’のベテランの職人による揚げたての天ぷらと、菊池講師の選んだサヴォアやブルゴーニュワインのペアリングをお楽しみいただきます
【特別講座】東京:12/9(月)19:00~21:00 世界を目指すピノ・ノワールの栽培適地として、栽培・醸造家でありワイン・エデュケーターの沼田 実が長野県の中央部、標高850mの土地を開墾し始めたのが2020年。それから4年、今年2024年に念願のワイナリーを稼働させる事が出来ました。そこで、キリノカ ヴィンヤーズ&ワイナリーのご紹介と、2023年に初収穫して山梨県のワイナリーに委託醸造を依頼した2種類のピノ・ノワールを、海外産のピノ・ノワール :ブルゴーニュ産1級銘柄を2種類、ニュージーランド産を1種類、オレゴン産を1種類、合計4種類のワインとブラインドで比較試飲するセミナーを開催します。果たして長野県小野の土地で育まれたピノ・ノワールは、世界に挑戦する資格を持ちうるのか。とてもチャレンジングでエキサイティングな講座内容ですので、皆様方、奮ってご参加の程お願いいたします。
北海道余市 『ワイナリー』ツアー。WSET LEVEL1特別講座、ワイナリー見学、ワインと料理のペアリングを通してワインの楽しさを体験いただくツアー内容です。
【特別講座】10/28(月)19:00~20:30 English、日本語通訳付 イタリア、トスカーナ地方の名門ワイナリー バディア・ア・コルティブォーノ による特別セミナーを開催します!ワイナリーの歴史的背景に加え、1985年から1994年にかけて進められた有機農法への転換とその挑戦についても詳しく解説します。
【特別講座】11/12(火)19:00~21:00 マスター・オブ・ワイン(MW)の大橋健一氏にWSETの日本酒資格を取得する事によって、どのような資格の活かし方ができるのか、自身の経験を元にお話しをして頂きます。そんな同氏の体験談や常日頃の思考手法から、皆様における自らの資格の活かし方を学んで頂くセミナーになります。
【特別講座】東京:7/2(火)大阪:7/9(火)19:00~20:30 ニコラ・フィアットの創業者、ニコラ・フィアットとアンリ・マッカールは高品質のシャンパンをできるだけ多くの人の日常に届けることを使命とし、1976年の設立からわずか30年でフランス第1位、世界第3位の販売数を達成しました。近年、プロだけでなく、ワイン好きの方々の注目が高まっている二コラ・フィアットの魅力を、実際に昨年シャンパーニュの本社を訪問し、セラーマスターとも対談した松木先生にご紹介いただきます!